Långsamt är också framåt : mitt val – mitt tempo – min njutning av Agneta Österman Lindquist

Tre år hade gått sedan den där dagen då jag tog mina första trevande joggingsteg på grusvägen hemma på ön där jag bor.Äntligen var det dags. Den stora dagen grydde. Dagen då jag skulle göra det som nästan kändes omöjligt. Fast ändå inte. Alla verkade förfärligt mycket mer vältränade än jag. Och yngre. Mycket yngre!Sedan började min egen maradröm. På riktigt. 42 195 meter på Stockholms gator låg framför mig i den dallrande hettan.Hur kommer man igång?– Jag är inte en sån som tränar.– Jag har inte tid.– Jag kan inte och förresten är det jobbigt. Och så är jag för gammal...Allt det där är vanliga argument som vi alla kanske hört eller tänkt någon gång. Det största motståndet finns ofta inbakat i den bild man har av träningen i sig. Att det ska vara någon sorts elitsatsning med blodsmak i munnen. Det ska svettas på gym och springas supersnabba rundor i joggingspåret redan från första dagen. Påfallande ofta gör man också misstaget att jämföra sig själv med elitmotionärer eller minnet av en yngre upplaga av sig själv. Det blir ingen bra start då. Risken att man snabbt ger upp blir gigantisk. Bara man börjar på rätt sätt kan faktiskt de flesta bli sådana som tränar, som tar sig tid och som inte tycker det är jobbigt utan mest bara skönt och trevligt. Du också! I slutet av boken finns enkla program som du kan använda för stegvis upptrappning. Där kan du välja mellan gång, powerwalk och jogging i olika varianter. Men som alltid är det förstås du själv som måste bestämma och känna efter. Du själv som måste sätta dina mål. Dina egna förutsättningar som du ska utgå ifrån. För en del känns det bäst att ta en kort runda varje dag medan andra behöver vilodagar för att kroppen ska trivas. Prova dig fram till vad som passar dig.Ha inte för bråttom. Långsamt är också framåt!

ISBN: 9789151903880

Provläs boken