Gourmetodla av Lena Israelsson

Odla för smakens skull! Lena Israelsson introducerar här begreppet gourmetodla. Att odla för maximal smak och matglädje.Hon visar vägen till köksväxterna som smakar bäst, berättar hur de odlas och hur de används. Många är kulturväxter som hamnat i skymundan av hårt förädlade smakfattigare släktingar. Andra är nya och oupptäckta för de flesta svenska odlare. Bland dem finns framtidens köksväxter. Gemensamt för alla är att de berikar köksbordet och gör odlingen värd mödan. Vi får bekanta oss med urgamla svenska kulturväxter som piplök, spansk körvel och kokbönan Signe, lära oss älska den oemotståndliga italienska svartkålen, och utöka vårt bestånd av läckra asiatiska grönsaker med chilipeppar, bladsarepta och grön bladmynta. För dig som vill lära dig mer om köksväxternas smakvariation berättar författaren hur du genomför ett enkelt smaktest med grönsaker som du odlat själv. Målet är förstås att hitta den mest smakrika tomaten, den godaste rödbetan, den krispigaste sallaten ? Gourmetodling är del av en global rörelse med längtan efter fantastiska smaker och viljan att vara del i en klimatsmart livsstil. Det har Lena Israelsson tagit fasta på och visar hur man går till väga och lyckas. Att gourmetodla handlar inte bara om att välja rätt växter utan också att odla dem resurssnålt och ekologiskt. Varje kapitel inleds med en personlig betraktelse kring varje köksväxt utifrån författarens egna odlingar och matupplevelser. Alla kapitel innehåller odlingsråd och recept med förslag på hur köksväxterna kan tillagas. Boken är genomillustrerad med Lena Israelssons inspirerande fotografier

ISBN: 9789174242416

Provläs boken